onsdag 23 februari 2011


Bilden av den fullkomligt galne Muammar Gadaffi bränner på näthinnan. "Ut på gatorna, alla ni som älskar Muammar Gadaffi", spottar han fram och slår näven i bordet. "Var inte rädda för råttorna." Om det inte vore på riktigt skulle man kikna av skratt. Karln är som hämtad ur en satirisk skämtfilm. Diktatorn årgång 2011. Men nu är det ju på allvar. Han finns. På riktigt. Demonstrationer och upplopp fortgår och sprider sig. Den ena efter den andra av hans förtrogna hoppar av. En statsman som förklarar krig mot sitt eget folk är magstarkt. Ett statsöverhuvud som sätter in bombflyg mot sina landsmän. Ja hjälp. Resten av världen håller andan. Vad ska komma härnäst?
Här i Sverige är problemen av annan art. Kylan håller i sig. Det är ont om parkeringsplatser. Isen lägger sig i Östersjön. En stor mängd internetköp avbryts. Snöröjningen fungerar inte. Det är för dåligt sandat på trottoarerna. För trångt i tunnelbanan. Internetuppkopplingen segar och man får inget vettigt gjort.
Tre (3!) av mina klienter har avbokat sig idag p g a sjukdom, samtliga med hög feber. Ny influensavåg? Dags att handsprita igen? Kanske skulle man alltid handsprita, men vad händer med immunförsvaret om man ständigt desinficerar sina händer?
Det finns goda smittor också. Skratt kan smitta. Liksom entusiasm och inspiration och mod.

Det räcker nu! Hör ni att dom ropar det:
Det räcker nu! Dom gör det nu:
Mäktigt, som en flodvåg, skall dom resa sej.

Det räcker nu! Miljoner människor ropar det;
Det räcker nu! Dom gör det nu:
Mäktigt, som en flodvåg, skall dom resa sej.


Så diktade Björn Afzelius. Då gällde det det latinamerikanska folket. Nu sveper en flodvåg över arabvärlden.

Inga kommentarer: