måndag 30 mars 2009


Inte många skulle ge sig på att snickra en utsökt stol utan att först studera hur man ska gå till väga; titta på olika modeller, se vilka verktyg som är nödvändiga att införskaffa, överblicka materialutbud, avsätta tid, testa verktygen, utvärdera, bestämma sig för modell… kanske rent av tillverka ett par teststolar, av enklast tänkbara modell, innan man ger sig på en mer avancerad?

Och om man nu inte har gjort allt det där så borde man väl inte bli så besviken om resultatet inte blir så lysande… eller? Att snickra en stol är en konst. Liksom att bygga en bok.

Konstigt nog tycks många människor tro att de kan skriva en bok, bara sådär: utan närmare studier i ämnet, utan att ta reda på vilka de nödvändiga verktygen är, utan att ha överblickat material eller tittat på olika modeller. Och när resultatet inte blir bra känner de sig missmodiga och i värsta fall misslyckade och ger upp.

Erich Fromm menar att kärleken är en konst – och för att kunna utöva/praktisera denna konst (såväl som andra) krävs en rad ansträngningar och mycket träning. Fromms hållning till konsten att älska skiljer sig radikalt från vad man kan säga vara den gängse uppfattningen i vår tid, där det ju mer handlar om att hitta ”rätt” människa att älska, och där själva förmågan att älska sällan sätts under lupp och ifrågasätts – vilket är att likna vid en människa som aldrig lärt sig segla och än mindre att navigera, som trots det – fullt övertygad om sin förmåga att kunna segla – söker efter nya vackra segelbåtar, sedan de föregående kapsejsat eller gått på grund.

Fromm menar att det bara finns en sak att göra för den som vill undgå misslyckanden i kärlek, och det är att uppriktigt fråga sig vad som egentligen är orsaken/orsakerna till misslyckandet och därefter grundläggande studera ämnet Kärlek.

För att kunna lära sig en konst är det nödvändigt att dels bli hemmastadd i teorin, dels att bli det i praktiken, men detta räcker ändå inte, säger Fromm, man måste också göra den företeelse det gäller till en hjärtesak!

Själv påminner jag mig nu, pinsamt nog, att jag byggt en hel del totalt utan kunskaper och helt utan ritning, bland annat ett torrdass. Inte världens snyggaste kanske, men funktionsdugligt. - och i mina ögon vackert... Dock bara för eget bruk, ska tilläggas!

Inga kommentarer: