söndag 1 februari 2009

Vetenskap...


Läser i tidningen, under avdelning vetenskap, att ny forskning visar att hemligheten med svärmande ökengräshoppor heter serotonin. "Mellan svärmningsperioderna lever ökengräshoppan i ensamhet. Den är liten och klen och grönaktig i färgen. Men inom loppet av några timmar, kan den förvandlas. Den blir mörkare brun, får kraftiga muskler, söker upp sina artfränder..."
Serotonin ingår, vilket kanske är bekant, i antidepressiva medel. Ja, inte för gräshoppor, utan för människor. Serotoninet får oss att se lite ljusare på saker och ting och förhöjer på så sätt också vår självbild. Vi blir mer, som det heter i artikeln, "toleranta". Lite gladare och mer sällskapliga, med andra ord.
Men vad är hönan och vad är ägget? Blir gräshopporna serotoninstinna för att de ska svärma och föröka sig (fortlevnad) eller kommer förhöjningen sig av det faktum att de får fantasier (eller, ja, impulser då) gällande svärmande och fortplantning? Detta framgår inte. Hur som helst tycks gräshoppornas förhöjda serotoninhalt inte alltid gagna oss människor:
"De övertäckte hela marken så att marken blev mörk; och de åto upp alla örter i landet och all frukt på träden..."
Allt för många av en och samma art ger mig för övrigt alltid ett visst inre obehag. Svärmande myror t ex, har även dessa förhöjda halter... ja, för att inte tala om människor i mass- sammanhang.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips till: registrera din blogg på bloggtoppen.se; då är det fler som kan se den:) och det är den verkligen värd:)

Avanti sa...

Hm... ska se om jag kan lista ut hur man gör även detta... Tack!