tisdag 13 januari 2009

självbiografiskt

Ja. Sant eller falskt - det är frågan. Liza Marklund har fått göra avbön angående "den sanna historien" Gömda... Jag blir trött, varför envisas med dessa sanna historier. Svaret är förstås mycket enkelt: det säljer bättre. Folk vill veta hur det verkligen var.
När Robinson Kruse av Daniel Defoe just kommit ut (1719) vällde upprördheten fram i stora vågor sedan det avslöjats att historien var påhittad. Den arme Defoe fick lov att uppfinna en förklaring, vilken gick ut på att ön och allt som där hände var att betrakta som en metafor - en metafor för författarens inre!
Kan Liza M göra något liknande tro?

På Skrivarlinjen är vi nu inne på terminens andra vecka. Det självbiografiska blocket (jo då) är i full gång. I går diskuterade vi Joan Didions "Ett år av magiskt tänkande". Fantastisk bok. Underbar. Gjorde även en skrivövning i "terapeutiskt skrivande" - resulterade i mycket bra texter, med stark närvaro och stor laddning.

Idag jobbar jag hemifrån, med handledning på Skrivarlinjen distans, skönt. Jag ämnar börja dagen med att springa i skogen...

Inga kommentarer: