lördag 7 november 2009

lördag

Ibland förvånar SVT genom att visa en riktigt bra film - och det på en lördag! Det tyska dramat "De andras liv", 21:30, på bästa sändningstid, visade sig vara en fantastisk film med handlingen förlagd till de sista åren i DDR innan murens fall. En stasi-medarbetare avlyssnar en manusförfattare och hans skådespelare och tillika käresta, förändras, tar ställning, agerar, för att flera år senare hitta en bok, med titeln "sonat till den goda människan", skriven av den författare han till priset av sin egen degradering inom stasi hjälpt undkomma den myndighet han själv representerade, dedicerad till honom själv. En film som skakar om och berör!
Idag har jag dansat bulgariskt. Så himla roligt när de där obegripligt snabba, märkliga takterna med alla sina om möjligt ännu snabbare steg och mångfald av turer till slut börjar sitta! Och igår såg jag Winnerbäck på Annexet, en fantastisk konsert - om man bortser från alla smått fanatiska fans: de där som åker i bussar och följer hela jäkla turnén och går på varenda konsert och kan varje ord i precis varenda låt och dessutom envisas med att högljutt sjunga med; och det får man ju lov att göra, bortse från dem, menar jag). Winnerbäck har gör bra låtar och är en mästare på att fånga stämningar av det förlorade och han sjunger, trots sin lågmäldhet, med en intensitet som skapar en intensiv närvaro. Han är verkligen där och det är publiken också.
Apropå närvaro - nu är jag där igen - så har det varit mycket av den varan hela veckan. Eric Fylkesons arbete med ettorna på Skrivarlinjen var ett rent konststycke. Helt fascinerande hur han på tre dagar lyckades förvirra och förundra eleverna och förmå dem att passera gränser och våga, just NÄRVARA (och därtill lära sig sina dikter utantill och framföra dem på liv och död). Ja, jag kunde tyvärr inte se själva föreställningen igår, men har förstått att de var ännu bättre än under repetitionerna! På onsdag ska jag utvärdera poesiblocket med dem, det ska bli väldigt spännande!

Inga kommentarer: