söndag 10 april 2011

söndag...

...och jag är i stort sett ledig. Solen gassar. Vår i luften. Jag tänker att man borde göra en utflykt. Det gjorde vi när jag var barn. Med korv att grilla, en lång stapel limpmackor med stekt ägg, termosar med choklad och kaffe. Vi packade in oss i folkan, pappa och mamma och ett antal barn. Och så taxen Pim, hon som dog av en överdos choklad. Vi åkte till ställen som Björkvik, Paradiset, Lida eller rent av Nynäs havsbad, parkerade bilen och marscherade iväg på själva utflykten. Vi gick ett spår alternativt sökte oss fram på egna stigar. Gladast för själva promenerandet var nog Pim, som gjorde ideliga avstickare från stigen och sprang så öronen stod rätt ut i vinddraget. Höjdpunkten var matrasten. Pappa gjorde upp eld, vilket brukade ta sin tid och aldrig riktigt ta sig. Vi åt sotiga korvar, kalla inuti, av hjärtats lust. Och fyllde på med äggsmörgåsar.
Ibland gjorde vi utflykter tillsammans med en annan familj, i två bilar. Jag minns en sådan färd, i ösregn. Det hade regnat redan då vi packat in oss i bilen, men min pappa var övertygad om att det skulle upphöra bara vi sökte oss till kusten. Det gjorde det nu inte. Regnet bara ökade. Men skam den som ger sig. Vi styrde kosan hem till den andra familjens lägenhet i stan och där hade vi vår picknick på vardagsrumsgolvet. Dock utan försök att göra upp eld.
Ja, jag ska nu göra mig helt ledig, dvs läsa de texter som ligger i en liten hög framför mig. Och sen så... vem vet...

4 kommentarer:

Gunilla sa...

Igår satt jag med min syster och fikade i Gallerian. Jag sa då att, detta är den nya tidens "helgutflykt" för barnfamiljer!
Märkligt sätt att spendera ledig tid med barn,att strosa runt inomhus i gigantiska köpcentrum (inte för att barnen behöver nya kläder,utan för att man inte kan hitta på annat att göra)
På "vår tid" gjorde man ju mycket mer så som Du beskriver! Härliga minnen!! Undrar vilka minnen dagens barn får med sig....

miflygare sa...

Det fanns (finns) en pjäs av Lars Forssell som heter just 'Söndagspromenaden'
(Dramat utspelar sig hemma hos familjen Coriander. Familjens mittpunkt är den excentriske fadern som styr och skojar med de övriga familjemedlemmarna på sitt mycket speciella sätt. På söndagarna leker han och familjen en rituell lek, kallad söndagspromenaden… Börjar som komedi och slutar som tragedi
Uruppförande på Dramaten 1963 i regi av Bengt Ekeroth
Pjäsen har spelats med stor framgång off-Broadway.)
Själv har jag sett den på TV med en Georg Rydeberg i toppform!

Avanti sa...

Ja, Gunilla. Galleriorna är de nya skogarna. Skogar är farliga, tycker många ungdomar idag, skrämmande och fulla av otrevliga kryp och en massa träd de inte vet namnet på...
Michael: den pjäsen har jag inte sett, men får verkligen lust att se!

miflygare sa...

Glömde (dvs redigerade bort, av nån skum anledning)att promenaderna försiggår i vardaghsrummet och runt matsalsbordet. Går att googla fram.