onsdag 6 april 2011

ordtorka


Jag har drabbats av ett slags ordtorka. Vad ska jag skriva här, och varför? Eller kanske ordtrötthet. Alla ord som sägs och skrivs... vet inte riktigt vad jag har att tillföra. Tala är silver... eller? Startade en ny skrivkurs i tisdags. Upplevde en viss trötthet inför det, men - som det brukar vara - försvann denna trötthet när jag väl stod inför gruppen: åtta, fram till dess okända, ansikten. Entusiasm. Lust. Längtan efter att, ja just det, formulera sig, finna ord, bilda meningar och foga dessa meningar samman till ett slags subjektiv sanning om livet, världen, människan... Det är ju fantastiskt. Hoppingivande. Min egen lust, längtan, känsla av nödvändighet efter att formulera mina specifika erfarenheter simmar omkring i ett vattendrag någonstans... som glimmande fiskar i ett mörkt vatten rör sig fragment av skeenden och sammanhang. Vet inte om jag har tålamod nog att ge mig i kast med det på allvar, och just tålamod är den avgörande faktor som skiljer en författare från en människa med författardrömmar, som avgör om det kommer att bli en bok av det hela. Om det nu är det jag vill. Jo, förr eller senare, så. Vidare måste man kunna prioritera och för att göra dessa prioriteringar måste man äga passionen. Lusten. Tillfredsställelsen i att. Och tiden. Ekonomin... När jag för många år sedan deltog i en debutantkurs på Biskops Arnö sa en av lärarna, poeten Sandro Key Åberg, att han hade ett och bara ett gott råd att ge till den som ville vara verksam som författare och detta råd var: "gift er rikt". Å andra sidan har fantastiska böcker skrivits av fattiga människor. Och av heltidsarbetande småbarnsmödrar.
Till sist vill jag tipsa alla skrivsugna vänner om min kollega, Sören Bondesons, nya bok: "Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman." Den handlar ingalunda endast om hur man ska bära sig åt för att få till just en kriminalroman, utan också - och kanske framför allt - om vad som krävs för att lära sig skriva, i bemärkelsen skriva en skönlitterär bok och hur man ska kunna slutföra det...

4 kommentarer:

Gunilla sa...

Du ska fortsätta att skriva här för att vi vill läsa.....!!

evadiakon sa...

Jag tycker också att du ska skriva här. Jag läser ofta och det betyder mycket!

Avanti sa...

Tack snälla, för dessa uppmuntrande ord!

miflygare sa...

ajdå, vart tog projektet vägen? Det ovissa flödet..som det 'egentligen handlar om under löpningen'? Just det lusten, passionen....och uthålligheten. Ljuset i tunneln. Sökandet, målet, idén. Och så, varför? Jo, därför! Lite jävla anamma, helt enkelt! Tjurigheten. Den trotsiga spottloskan, i motvinden. (har just beställt 'evighetsmaskinen' (?) bondesons tips för snabba cash!)